Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1931, Calvin (Kálvin) tér, 9. kerület

További információk a képhez

1931, Calvin (Kálvin) tér, a Danubius-kút. 1883-ban állítottak fel a Calvin (Kálvin téren). Ybl Miklós terve. Maga a tényleges faragás Brestyánszky Béla nevéhez fűződik. A díszítő elemek pedig Marchenke Vilmos munkái. 1949-ben romosan elszállították, majd tíz évvel később állították fel Győry Dezső keze nyomán újjáfaragva az Erzsébet téren, az akkor még meglévő Nemzeti Szalon mellett. Fent a szakállas Neptunus, mint "Duna", alatta 'lányai' Tisza, Dráva, Száva. A források szerint 100 tonnát nyomott és ez nehézségeket is okozott a szállításában. De...A magam részéről van egy kis hiányérzetem...Tudom, hogy 100 tonna szállítása nem kis mutatvány. De, ha 1883-ban sikerült, akkor miért ne sikerülhetett volna 2013-ban, a Kálvin tér felújításakor? Tudniillik, ha már horror pénzekért sok-sok év után végre elkészült a Kálvin tér (kicsinyt (nagyon) félresikerült épületekkel...), akkor talán visszakerülhetett volna, valahova az eredeti helyének környékére, hogy ne csak egy-két gördeszkás (semmi bajom velük), vagy néhány, a téren megpihenni vágyó ember gyönyörködhessen benne a bokrok és a fák kőzé rejtve, az Erzsébet téren, hanem egy kicsit többen, újra a Kálvin téren, ahogy azt Ybl is tervezte...!
Vagy rosszul gondolom? Háttérben a A Kálvin téri református templom.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac), A XVIII. században Heu -und Borstenviehhandler Platz (széna és disznókereskedők tere, A XVIII. században, korábban Ketschkemeter Platz (Kecskeméti tér), A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere),
  • Forrás: Fortepan.hu (165488), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Olbert Mariann
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©