Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900 táján, Calvin (Kálvin) tér, 8. és 9. kerület

További információk a képhez

1900 táján, Calvin (Kálvin) tér. A kép kizárólag az üllői út 2-4, és 6. számú házakról felismerhető (szerintem).
Balra a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete (1874, Ybl Miklós). Középen a "HOLLAND UDVAR", avagy a Magyar-Hollandi Biztosító Rt. székháza (1869, Bergh Károly).
Egészen középen az előtérben a Danubius-kút, amit 1883-ban állítottak fel. Ybl Miklós, Fessler Leó, Brestyánszky Béla és Marchenke Vilmos munkája.
Fent a szakállas Neptunus, mint "Duna", alatta 'lányai': Tisza, Dráva, Száva. 1949-ben romjait elszállították, majd tíz évvel később, 1959-ben állították fel "újaszoborva" az Erzsébet téren az akkor még meglévő Nemzeti Szalon mellett. A restaurált szobrok alkotója: Győri Dezső szobrászművész (1908 -1979)- Fekete Gézától-.
Azóta is itt van. A villamosok vágányai ekkoron éppen "keresztbe-kasultak". A magam részéről sajnálom, hogy Ybl eleve ide tervezett szobra nem került vissza az átépítés után.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac), A XVIII. században Heu -und Borstenviehhandler Platz (széna és disznókereskedők tere, A XVIII. században korábban Ketschkemeter Platz (Kecskeméti tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (27635), ADOMÁNYOZÓ:SCHOCH FRIGYES
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©