Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1898 táján, Calvin (Kálvin) tér, 8. és 9. kerület

További információk a képhez

1898 táján, Calvin (Kálvin) tér színesben!
Balra a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete (1874, Ybl Miklós). Középen a "HOLLAND UDVAR", avagy a Magyar-Hollandi Biztosító Rt. székháza (1869, Bergh Károly). Jobbra a Gazdák Biztosító Szövetkezetének székházának az elődje (1862, Ybl Miklós Soroksári út (Ráday utca) a Calvin (Kálvin) tér felől. Ezen ház helyén van (1913 óta) az Egon (korábban AEGON) Biztosító székháza. Még korábban, az ÁLLAMI BIZTOSÍTÓ székháza. A képen, az előtérben jobbra a Danubius-kút, amit 1883-ban állítottak fel. Ybl Miklós, Fessler Leó, Brestyánszky Béla és Marchenke Vilmos munkája.
Fent a szakállas Neptunus, alatta 'lányai' Tisza, Dráva, Száva. 1949-ben romjait elszállították, majd tíz évvel később 1959-ben állították fel "újaszoborva" az Erzsébet téren az akkor még meglévő Nemzeti Szalon mellett. Azóta is itt van....Alig láthatóan...
Ami ebből napjainkban (2021.03.15.) felismerhető, az a Baross utca és az Üllői út nyomvonala, valamint a háttérben a Wenckheim-palota sziluettjének egy kis darabja.
A villamos penig az első igazi, (1435 mm) nyomtávú budapesti villamos, alsószedős villamos, ami az Egyetem tér és a Köztemető (napjainkban Fiumei út) melletti végállomása (Orczy tér) között közlekedett.
Ezt az érdekes, 18x18 centiméteres fóliázott, kartonnal merevített falinaptárt még megtalálják a kiadó webáruházában, illetve a legtöbb könyvesboltban és papír-írószerboltban: http://szazszorkep.hu/?tcp_product=budapest-anno-es-most

Jelenlegi és régebbi nevei:

1953-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac), A XVIII. században Heu -und Borstenviehhandler Platz (széna és disznókereskedők tere, A XVIII. században, korábban Ketschkemeter Platz (Kecskeméti tér)
  • Forrás: Budapest Anno 2016 naptár, Százszorkép Kiadó. Fotó: Klösz György. A régi képet Almás Zétény színezte
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©