Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1880-as évek, József körút,, 8. kerület

További információk a képhez

1880-as évek, József körút még igen-igen alakulóban. Az első (alsószedős) villamosvágányok lefektetése. Természetesen az úttest szélén. Számomra ez az egyik legérdekesebb kép, amit eddig láttam a régi Budapestről. Pedig volt néhány tízezer...
Elmesélem, hogy miért.
Három épület felismerhető napjainkban is. Balra a Budapesti Népszínház (később Nemzeti színház). A mögötte látszó épület az EMKE épülete. Ez napjainkban (2018.11.14.) is majdnem ugyanígy néz ki. Bár az összes, valaha volt EMKE felirat eltűnt róla...!
A harmadik pedig a háttérben felfedezhető épület a tornyocskájával a tetején. Ez a (hadd nevezzem elsőként így: a Híradó mozi háza). Dohány utca és az Erzsébet körút sarkon álló ház. Nem tudom, hogy ennek volt-e (van-e) tulajdonneve.
Most pedig jöjjön a lényeg: A kép jobb oldalán nincs még Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája (1892), nem látható még a László ház (József körút 2., 1895) sem, de még a Hotel Rémi (Nemzeti hotel) (1895) sem felfedezhető. De még az1889-re megépült, a Népszínház utca sarkára 1889-re megépült M.Kir.Technologiai Múzeum (Magyar Királyi Technologiai Iparmúzeum) épületéről már nem is beszélve. Természetesen az 1894-re elkészült New York-palota helyén sincs semmi...
Milyen érdekes a világ? A kép elkészültekor a sínek lefektetése volt a legérdekesebb. Manapság inkább, az itt még nem létező épületek...és azok hiánya...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút
  • Forrás: FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©