Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1905, Kerepesi út, 7. és 8. kerület

További információk a képhez

1905. A Kerepesi út természetesen kockaköves. A jobboldali sarokház a "László ház" , amely ház Kiss István tervei alapján 1895-re készült el László Zsigmond számára!
A szemközti sarkon a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája. A tetején ekkor még ott a Hermész szobor!
A Blaha Lujza tér majd csak 1918-tól nyeri ezt a titulust. A Rákóczi út a nevét 1906-ban kapta. A közlekedés értelemszerűen balos. A villamosok nyitottak, az út szélén a helyük és ekkoriban még alsószedősek, hiába az ágaskodó áramszedők! (A szakirodalom szerint 1923-ban tértek át a felsőszedősre.)
A kandeláberek talán a legszebbek a valaha látottak közül!
A villamosmegállót jelző oszlopok is mívesek a tetejükön lévő táblával. A közvilágítást szerintem itt is a gázlámpák "nyomják"!
Van itt mindennemű lóvontatta jármű: konflis hintó, lovaskocsi, valamint egy lovasrendőr (!) is.
Talán csak  lóvasút nincs itt, bár ekkor még létezett.
Baloldalon belóg a képbe az EMKE épülete.
Az öltözködés pedig olyan múlt század elejei...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Kerepesi út

Érdemes utánanézni:

László ház
 • Forrás: Internet, képeslap
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Mihálffy László
Érdekes: ez ugyanaz a felvétel, mint az előző, de egy régebbi képeslap (magyar-német felirat és "Kerepesi út", míg amazon már csak magyar és Rákóczi).
2013. október 21. 22:46
  Popovics András
  Popovics András
  Nem tudom, hogy melyik a másik.De a bibi valószínűleg ott lehet, hogy a Rákóczi út 1906-ban kapta a nevét.
  2013. október 22. 00:37