Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1902, Vigadó tér, a Pesti Vigadó, (4. kerület, 1950-től 5. kerület)

További információk a képhez

1902, Vigadó tér, a Pesti Vigadó. A Pesti Vigadó Budapes komolyzenei rendezvényeinek helyszine, valamint kulturális és szórakoztató-központ.
Itt állott 1832-től az 1849-es szétlövetéséig a Redoute színház. Ezt az épületet Pollack Mihály tervezte. Dísztermében ülésezett 1848-ban egy ideig a népképviseleti országgyűlés és itt mondta el Kossuth nagy beszédeit.
A jelenlegi Vigadót Feszl Frigyes tervei alapján 1859-ben kezdték építeni és egy ünnepi bállal 1865 januárjában nyitották meg.
Az első zenei esemény Beethoven IX. szimfóniájának előadása volt, Erkel Ferenc vezényletével.
Fellépett itt többek között Liszt Ferenc, Wagner, Brahms, Richard Strauss, Bartók és Kodály is.
1970-től 1980-ig tartott a felújítás. Az újjáépült Pesti Vigadót 1980-ban adták át, és jelenleg is az ország egyik legszebb művelődési központja.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1957-től Vigadó tér, 1840-es évektől Duna tér, Dunaparti sétatér a hajóhídnál, Donau Zeile, Untere Donau Zeile (Alsó Duna sor), Az 1870-es években Redoutenplatz, 1873-tól Vigarda tér, 1879-től Vigadó tér, 1946-tól Molotov tér
  • Forrás: Fortepan.hu, (27632), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Schoch Frigyes, wikipedia
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©