Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1958-1959, Lenin (Erzsébet) körút, 7. kerület

További információk a képhez

1958-1959, Lenin (Erzsébet) körút. Az árkádok alatt az Éjjel-nappali maga!
A Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája (1892), a földszintjén már árkádosan.
A fiatalabb látogatók kedvéért jegyzem meg: az elnevezés onnan ered, hogy ez volt az első éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszer áruház. Ez manapság teljesen természetes, de akkoriban szinte csodaszámba ment. Az ostorlámpák már eluralták a terepet. A 12-es járatszámú Ikarus 60-as autóbusz még javában a FAÜ (Fővárosi Autóbusz Üzem) alkalmazottja. Eme járatnak érdekes sajátossága volt, hogy szinte csaknem teljesen párhuzamosan járt a 6-os villamossal. Nekünk (akkori fiataloknak) lehetőségünk volt választani: amelyik hamarabb jött, ahhoz futottunk néhány tíz métert, hogy hamarabb érjünk a randira a Nagy Ő-höz! 
A háttérben a New York-palota. A közlekedés szigorúan a felszínen zajlik. Azaz az aluljáró majd csak 1966-ban...
A tetőpont viszont  rendőrbódé, azaz a forgalom irányító megemelt pulpitusú vezérlő bázis vezérlő személyzet nélkül! (Rendőrbódé rendőr nélkül, na!)
Az évszámokért és az apró részletekért óriási köszönet Sebestyén Mihálynak és Mihálffy Lászlónak!Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Erzsébet körút, 1950-től Lenin körút, 1875-től Erzsébet körút
 • Forrás: www.old-ikarus.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

Sebestyén Mihály
Egy kérdés: van-e valami adat a kép elkészültének hozzávetőleges idejéről? A 60-as évek túl későinek tűnnek nekem. Egyrészt, a közúti forgalom szinte a nullával egyenlő, ez a hatvanas éveknek már a legelején is valószínűtlen, a városnak ezen a frekventált pontján, napközben. Másrészt, a képen látható IK-60-as autóbusz a típus nullszériájából származik, amit az osztatlan hátsó szélvédő árul el. Ha a kép 1960-ban készült, a jármű akkor már 7-8 éves lehetett, öregnek számított tehát, a város legfontosabb vonalainak egyikére alighanem fiatalabb járműveket osztottak be. Ne feledjük, hogy a Faros, majd a 620-as első példányai is itt kezdték az utasszállítást. Valamivel később, ez a jármű - ha egyáltalán állományban volt még - alighanem FAÜ-csuklóssá átalakítva közlekedett.
2013. április 12. 21:43
  Popovics András
  Popovics András
  Nincs adatom a dátumról. Lehet, hogy rosszul emlékeztem,de elfogadom az Ön okfejtését, Kedves Mihály és megköszönöm ezen hozzászólását is. Papinho
  2013. április 13. 18:08
Mihálffy László
A képen látható Ik60-ast 1958-ban vagy 59-ben gyártották, mert ilyen hátsóablakkal csak e két évben készültek (1957-ig mind 3 ablakosak voltak hátul - pontos gyártási idő és rendszám szerinti adatok a honlapomon: http://mihal.fw.hu/alap.html)
59 után szerintem se közlekedtek már itt Ik60-asok, tehát a kép csak 58- vagy 59-es lehet.
2013. október 16. 17:20
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm.Mindenképpen tanulmányozni fogom.
  2013. október 16. 17:39