Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1898, Kerepesi (Rákóczi) út, 7. és 8. kerület

További információk a képhez

1898, Kerepesi (Rákóczi) út. Nevezhetnénk akár Blaha Lujza térnek is, de a tér csak 1918-tól Blaha Lujza tér. A szemben lévő épület a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája (1892). Tetején Hermész (más néven Merkúr). Erről egy kis mást is megtudhatunk...
A domborművek a ház tetején minimum elképesztőek!
A Kerepesi (Rákóczi) út jobb oldalán a "László ház", amely ház Kiss István tervei alapján 1895-re készült el László Zsigmond számára.
Még nincsen automobil! Ez nem véletlen. Az első 1905-ben (egyes források szerint 1906-ban) érkezett Magyarországra és az ilyen képekre.
Ami van, az a következő: alsószedős villamos, lovaskocsi, napernyő, csodás kandeláber, kockakő, szám (de nem jel!) nélküli villamos, telefon légvezeték (azaz a telefonálás vezetékei a korabeli háztetőkön. Fellelhető még a szélkakas is.
Ui.: Mitől volt RÁKÓCZY ÚT a Rákóczi út...? És még egy utolsó felfedezés: A hirdetőoszlop tetején még nincs óra, azaz a híres Találka-óra. De  ezen a képen már ott van...
Mivel a szüleim itt ismerkedtek meg, ezért nagy tisztelettel kérek minden kedves látogatót-akik tovább kívánják adni eme képet és a hozzá tartozó információkat-, hogy azt a forrás megjelölésével tegyék! Köszi.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (82671), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.146, Fotó Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©