Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1966, Béla király út az Istenhegyi út felé vezető kanyar előtt, 12. kerület

További információk a képhez

1966, Béla király út az Istenhegyi út felé vezető kanyar előtt. Az út feletti hídon a Fogaskerekű vasút (nem 60-as villamos) halad át. Ja, majd elfelejtettem: ez már nem is Fogaskerekű, hanem 60-as villamos. Csókoltatom az átnevezőjét...1874-től 2008-ig jó volt Fogaskerekűnek. No, de eljöve az Úr 2008. esztendeje (VIII. 21.) és eljöve egy másik "úr" rendelkezése: Ne légyen többé Fogaskerekű Vasút-ami tizenhárom évvel idősebb a legelső budapesti villamosnál is-, hanem légyen 60-as villamos! És lőn! Vajh mit mond a gyermekének az "elnevező", amikor meghívja egy kirándulásra: Na menjünk gyermekem a Svábhegyre a 60-as villamossal. Uccu!Budapest első géperejű tömegközlekedési eszközét, és egyetlen fogaskerekű vasútját Nikolaus Riggenbach tervezte 1873-ban.
(Az első a Budavári Sikló volt 1870-ben, viszont ekkor még nem Budapestnek hívták fővárosunkat.) 1874-ben adták át (3 évvel az első villamos előtt)! Az első szerelvény 1874. június 24-én, délután 4 órakor közlekedett. Abban az időben ez volt a a világon a harmadik megépített és üzembe helyezett hegyi vasút.
Újkorában (elektromos hajtás ekkor még nem lévén) egy gőzmozdony tolta-vonta.
A Fogaskerekű Vasút 1926-ban került Budapest tulajdonába.
1929-ben felsővezetéki rendszerrel villamosították, a gőzmozdonyokat felváltották a villanymozdonyok.
Néhány évvel később, végképp megszüntették a teherforgalmat. A gépkocsi-közlekedés kiszorította a fővárosból a lovaskocsikat, amiket korábban – az állatokat kímélendő – szintén a Fogaskerekű Vasúton szállítottak a Sváb-hegyre.
(Az itt említett derék lovaknak Andrássy Kurta János állított igazán méltó emlékművet 1940-ben. A kapcsolódó képek rovatban látható eme műalkotás a rajta lévő felirattal. Érdemes elolvasni...
Időközben kiépültek a magasabban fekvő területekre vezető szilárd burkolatú utak, melyek már alkalmasak voltak teherautók közlekedésére.
Az Úttörővasút építésének idején is fontos szerepet játszott a Fogaskerekű. Különlegesen átalakított MÁV tulajdonú teherkocsikon, a Fogas két mozdonya által tolt vonattal szállították az Úttörővasút első járműveit a Széchenyi-hegyre. A Fogaskerekű vasút állomásától ideiglenesen lefektetett vágányokon juttatták el a járműveket a Gyermekvasút állomására.
A Fogaskerekű Vasút újabb korszerűsítésére 1973-ban, Budapest centenáriumának – létrejötte századik évfordulójának – alkalmából került sor. Ekkor lett sárgából piros a színe. De miért???
A Budapesti Fogaskerekű Vasút Budapest egyetlen fogaskerekű vasútja, mely a XII. kerületben, a Városmajor és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomások között közlekedik.
2009. augusztus 21-étől a budapesti tömegközlekedés 60-as jelzésű viszonylata.
124 év után (az előzmények ismeretében) ez az átnevezés számomra felfoghatatlan, elfogadhatatlan. Szívem szerint írnék még cifrább dolgokat is, annak ellenére, hogy sosem voltam a 12. kerület lakója és talán nem is leszek. De Budapest a szülőföldem. Úgy érzem a Fogaskerekű nem érdemli meg, hogy így lefokozzák 60-as villamosra. Legalább annyira nem, mint "a" Földalattit egy nyamvadt metróra...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1886-tól Béla király út
  • Forrás: Fortepan.hu (252097), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ FŐMTERV SZERZŐ Domonkos Endre
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©