Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1962, Rákóczi út a Blaha Lujza tér felől, 7. kerület

További információk a képhez

1962, Blaha Lujza tér, Rákóczi út. A Fővárosi Villamos Vasút vállalat saját tervezésű és készítésű csuklós villamosa. Ezért az egyik beceneve a "házi csuklós". Minden más Budapesten valaha közlekedett villamoshoz képest akár extrémnek is mondható bordóvörös-elefántcsont volt a színe! Ez még "egyirányú" volt, ami annyit jelent, hogy csak a jobb oldalán voltak ajtók. Az addig használt "sárlécpadlót" lecserélték síma gumipadlóra. Így a hölgyeknek magassarkú cipőben sem kell ekkortól óvatosan lépkedniük a villamosban. A jármű formatervezője Lengyel István volt, aki később a (Ganz ipari csuklósok) tervezésében is részt vett.
Maga a villamos pedig itt új korában...
Kis plusz Dorogman László jóvoltából: Az "ős-csuklós" villamos akkora újdonságnak számított, hogy a Magyar Posta akkortájt kibocsátott standard bélyegsorozatában (amely tömegközlekedési járműveket mutatott be) az egyik - ha jól emlékszem 30 filléres - címleten ez a villamos szerepelt. Az Ikarus 620 típus pedig a 60 filléres címleten feszített. Köszi!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©