Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1974 táján, a Vizafogó pályaudvar, 13. kerület

További információk a képhez

1974 táján, Vizafogó és a Vizafogó pályaudvar.  Más néven a Vizafogói teherpályaudvar. A Vizafogó városrész a Dráva utca, Cserhalom utca és a Váci út által határolt terület. Az Árpád hídtól északra elterülő részét régen Lepsinek nevezték, Mátyás király idejében itt volt az Agaras-tó, mely a Domonkos-rendi apácák tulajdona volt. a Fekete-tenger felől a vizák feljöttek az ívási időszakban.
Kilátás a SZOT (ma Nyugdíjfolyósító) irodaházából. Egyszerűbb, és népszerűbb nevén  "NYUFI". A "később születetteknek" talán nem olyan egyszerű dolog felmérni, hogy mit is látunk. A legfőbb segítség talán maga a "NYUFI" és annak a teteje. Az átlósan haladó út az Árpád hídra vezető felhajtó. Ekkor még csak kétszer egy sávos volt. Plusz a villamosok. Egy másik összehasonlításra alkalmas pont, az a kéménytől balra eső útkanyar, ami a Népfürdő utcára vezetett és vezet ma is.
A kanyar "hóna alatt" volt sokáig a tanuló autóvezetők rutin pályája. A képnek nagyjából a közepén mozdonyok, vagonok, azaz maga a Vizafogó pályaudvar. Egészen pontosan ennek is csak egy része. De, ami számomra a legkedvesebb az a "Elektromos" földes edzőpályája szemben a Népfürdő utca innenső oldalán... Jó volt itt (is) tolni a bőrt...
Bizonyára még sok mindent észre sem vettem.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Vizafogó
  • Forrás: Fortepan.hu (41241), orig: ANGYALFÖLDI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©