Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1975, Esztergomi út, 13. kerület

További információk a képhez

1975, Esztergomi út, a Vizafogó pályaudvar. Azaz, ami megmaradt belőle! Sok neve volt még: Lipótvárosi teher pályaudvar, Lipótvárosi állomás, Szt. István városi teher P.U. (Köszönet így utólag is Gruber Péternek.)
A 19. század végére, ez a terület az ipar, a gépgyártás és a raktározás kedvező helyévé vált. Egy vasútvonalat építettek a hozzá tartozó teherpályaudvarral együtt, hogy bekössék az ipartelepeket az ország fő vasúti hálózatába. A vasútvonal mélyen e kerület szívébe nyúlt. Az 1950-ben elkészült Árpád hídon az Újpesti vasúti híd 1955-ös megnyitásáig vasúti teherforgalom is volt, amelyet ez a vonalszakasz tett lehetővé. Késobb a hídra kanyarodó vágányt elbontották. A rendszerváltozás után a környező gyárak bezártak, így leállt a teherforgalom a vonalon és a pályaudvart a vágányokkal együtt elbontották. Manapság már csak az állomás épülete és két megmaradt oszlop emlékeztet a múltra.
A szöveg innen ered: Vizafogó pályaudvar.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Esztergomi út
  • Forrás: Fortepan.hu, (41189), ADOMÁNYOZÓ: ANGYALFÖLDI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY, www.geocaching.com
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©