Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Ferenciek tere (felszabadulás tér), 5. kerület

További információk a képhez

1955, Felszabadulás tér.
Leghátul a régi Erzsébet híd, egészen pontosan annak a megmaradt pesti pillére. Mellette a Belvárosi plébániatemplom. Kicsit közelebb a Klotild Paloták egyike, aminek a mai neve már nem is hasonlít, vagy emlékeztet az eredetiére...Azért ez egy kicsit (nagyon) szomorú...
A tér közepén természetesen járdasziget. A járdasziget mellett természetesen egy középperonos 68-as villamos, aminek ekkortájt talán épp itt volt a végállomása. Ami szinte biztos a kikandikáló vezetőből ítélve. Nem tudom, nevezhetem-e "Bukfencnek"? Mögötte egy 67-es villamos, amivel hasonló lehetett a helyzet.
Az előtérben a délceg, aktatáskás gyalogos az 1953-tól kísérleti fázisban lévő (most éppen pöttyökből álló későbbi) "zebrán" halad át igen büszkén. A háttérben lévő autóbuszokat Tr 3.5-ösnek vélem. Vagy tr 5-ös? Még fejlődnöm kell!
De a két ászt  a végére hagytam. Az első személyautót egy BMW-nek vélem, vagy esetleg EMW. A mögötte lévő pedig talán egy Zisz?
Majd el felejtettem az egyik kedvencemet: a fém szemétgyűjtőt...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992 óta Ferenciek tere, a XVI. századtól Platea dominorum (Urak utcája), Szent Péter utca, 1690-től Herrngasse (Úri utca), a XVIII. századtól Mönchengasse (Barátok utcája), Mönchenplatz (Barátok tere), Franziskanerplatz, 1700-tól Getraydt Marktplatz (Búzapiac tér), 1730-tól Weisse Rosen Platz (Fehér Rózsa tér) vagy Sebastienplatz (Sebestyén tér), 1788-tól Schlangenplatz, 1874-tól Kígyó tér, 1921-től Apponyi tér, 1953-tól Felszabadulás tér
  • Forrás: Fortepan.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Gyula Gaal
Gyula Gaal
A hátsó autó valóban ZIS, mégpedig egy 110-es. Pipa. :)

De a másik sokkal érdekesebb! Akár BMW is lehetne, de az bizony egy EMW (Eisenach Motorwerk). Németország második világháborút követő megszállása során a BMW gyár a szovjet zónába került és az aktuális BMW modelleket (legalábbis egy részüket) változatlan formában, de EMW néven gyártották tovább, immáron keleten. A hasonlóságot a jelvény is tükrözi (és ez nyilván nem vehető ki a képen, pláne fekete-fehérben), ugyanis nagyon hasonlítottak egymásra: a BMW felirat EMW-re cserélődött, míg a jól ismert, négy részre osztott kör a BMW esetében fehér és kék, addig az EMW piros-fehéret viselt, de a séma ugyanaz volt.

És később az EMW átalakult. Ma úgy ismerjük, hogy Wartburg...
2013. december 31. 08:05
    Popovics András
    Popovics András
    Köszi, ez is értékes volt!
    2014. január 01. 23:30
Andor Tamás
Andor Tamás
Az elsö személyautó egy BMW vagy EMW 340-es. A különbség a jelvény színe volt. Kék fehér BMW (Bayerische Motoren Werke), piros fehér EMW (Eisenacher Motorenwerk ).
A második autó egy ZISZ-110-es, ami tulajdonképpen az 1941-es Packard 110-es licence alatt gyártott szovjet változata.
2013. december 31. 14:12