Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek első fele, Károly körút, 7.kerület

További információk a képhez

1900-as évek első fele, Károly körút 3., a Viktória-ház. A híres-neves Huszár-ház helyén. Az épületet 1911-1913 között az Első Katonai Biztosító Intézet építette Györgyi Géza (1851-1934) tervei szerint. Az építtető Viktória Biztosító Társaság után Viktória-ház lett a neve. Ez a századfordulós, hatemeletes bérpalota, ékszerűen a Károly körút és a Dohány utca által közrefogott telken épült. Az épület alagsora kézenfekvő helyszínnek tűnhetett egy földalatti mozi számára. Mivel a mozihoz nem szükséges természetes fény, így az utca szintje alatt hét méterrel fekvő meglévő termet alakította mozivá 1938-ban Domány Ferenc építész. 1939. január 6 - án nyitott meg Brodway mozi néven. Építészetileg a legkülönösebb moziként működött. Nézőtere a bérház udvara alatt mélyen helyezkedett el. Az épület szerencsésen átvészelte a háborút és 64 éven keresztül moziként működött. 1957- ben új feladatkört kapott: Filmmúzeum néven a régi filmek mozija lett.
A tetején lévő kupoláját a háború előtt elbontották. 
Egyes információk szerint zavarta a városképet...
Az oldalsó kupolák még 1950-es évek táján tűntek el.
1938-tól sorrendben előbb Barlang Mozi volt az itt működő filmszínház neve. Mélysége miatt a bombázások alatt is nyugodtan ültek bent a nézők – már amennyire akkoriban nyugodt lehetett az ember. Ady Mozinak is nevezték, utána lett Filmmúzeum és Broadway.
Ma (2022) a Belvárosi Színház.
Ui.: A legutóbbi (2022-es) infotmációk szerint visszakapja a tornyait...(?)

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Károly körút, 1953-tól Tanács körút, 1945-től Somogyi Béla út, 1926-tól ismét Károly király út, 1919-től megint Károly körút, 1918-ban Népakarat körút, Népkörút, 1916-tól IV. Károly király út, Régebben: Országút
 • Forrás: haztajidizajn.blog.hu, www.theatre-architecture.eu/hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

András Rajk
András Rajk
A Filmmúzeum azelött Broadway Mozi volt. Átjáróház a Károly körút és a Dohány u. között!
2013. augusztus 07. 10:57
Bóka László
AZ Első Katonai Biztosító Intézet székháza mitől volna Viktória-ház?
2013. november 06. 20:19
  Popovics András
  Popovics András
  Tényleg, Mitől? Hacsak attól nem, hogy nem a legjobb forrásokból származó információknak hittem. Köszönöm az "ébresztőt", javítom a dolgot.
  2013. november 07. 03:40
Bóka László
Kedves András! Szívesen:)
2013. november 08. 01:43