Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900 táján, Károly körút, 7. kerület

További információk a képhez

1900 táján, Károly körút. Azaz a Dohány utca és a Kiskörút kereszteződés. Bár sok neve volt, de ekkor éppen ugyanaz, mint ma. Ezen a képen mindent a Dohány utcai zsinagógához kell viszonyítanunk.
Jobbra-szemben a Huszár Károlyról (honvédhuszár és országyűlési képviselő) elnevezett Huszár-ház. 1846-1847-ig épült.
Eme házat 1910-ben vette meg az Első Katonai Biztosító Intézet (EKBI). Ezen a telken 1913-ra fel is építették a három udvaros, négyemeletes bérházat, aminek a homlokzatán egy nagy, a két oldalán pedig két-két kisebb kupola díszlett. A tornyokat később (nem tisztázott okokból) lebontották.
Később ez lett a Broadway filmszínház, aztán a Filmmúzeum, aztán ismét Broadway mozi. 2004-től Belvárosi Színház. Ez látható ma.
Eddig a csevely...
Két épület tetején is látható aza a háló alakú "izé", ami nem más, mint a telefon légvezeték. Ami azt a néhány ezer telefon előfizető telefonját kötötte össze...(miből is lett a mobiltelefon...?)
No és a villamosok.: Ekkor még szám nélkül és még alsószedősen.
A kockaköves úton még hintók, lovaskocsik és fiakkerek. Nyár lehetett: napernyő, lehúzott redőny a villamoson...
De mos már jöjjön a lényeg! 
A járdán a hirdetőoszlop, ami tulajdonképpen egy szellőzőnyílás dekoratív változatban. De még mindig nem ez a csúcspont.
Hanem az oszlop mögött lévő épületecske...!
Ez a zöld színű, 1895-től létező, Jennings-rendszerű, Beetz- féle olajjal szagtalanított illemhely. Az első, ilyen illemhelyet 1883 táján Ybl Miklós  tervezte és a Deák Ferenc téren állították fel.
És még sok minden, amit nem vettem észre...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Károly körút, 1953-tól Tanács körút, 1945-től Somogyi Béla út, 1926-tól Károly király út, 1919-től Károly körút, 1918-ban Népakarat körút, 1918 után Nép körút, 1916-tól IV. Károly király út, 1874-től Károly körút, A XVIII. században Országút
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk és City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©