Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1873 táján, Grosse Feld Gasse (Nagymező utca), 6. kerület

További információk a képhez

1873 táján, Grosse Feld Gasse (Nagymező utca).
Az Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom és a mellette lévő épület még napjainkban (2018.05.12.) is a helyükön vannak. 
A templom építése 1801-1811 ig tartott. Kasselik Fidél tervei alapján a Szentlélek tiszteletére. 1809-ben már az építmény már használható volt. 1811-ben készítette el Dunaiszky Lőrinc a templom homlokzatát díszítő Szent Teréz szobrot. A belső kialakítás Pollack Mihály terve alapján történt 1824 és 1831 között. A toronysisak Ybl Miklós alkotása (1871). Rudnay Sándor hercegprímás rendeletére 1822-ben a műemlék templom neve Avilai Szent Teréz lett. A főoltárképet Schoefft József Károly festette 1828 táján.
Keresztben az akkor Két Szerecsen (később Szerecsen), ma Paulay Ede utca) Sarkán a Caffé Domány. Villamos még nincs, de lovaskocsi-forgalom, az van...
A kép bal szélén a Tafler-palota. Erről többet itt.
Majdnem 150 éve így nézett ki ez a környék. 
Milyen képeket láthatnánk, ha a fényképezést néhány évtizeddel korábban találták volna fel...?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Nagymező utca, 1853-tól Grosse Feld Gasse, 1720-as évek Feld Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (82204), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.149, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©