Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1899, Lánchíd (Clark Ádám) tér, 1. kerület

További információk a képhez

1899. Lánchíd tér (csak 1912-től Clark Ádám tér).
Az Alagút Clark Ádám téri bejáratának jobb oldalán A Budai Takarékpénztár épülete.Az 1860-as évektől ebben az épületben működött a Lánchíd kávéház. A Hunyadi János útig húzódó teraszán (a szemközti épület, a Kereskedelmi Minisztérium) tisztviselőin kívül a kor híres művészei: Fadrusz János, Ábrányi Emil is a vendégeiskedtek. A XVIII. században, de még később is a zugligeti, óbudai-lóvasút- és Omnibuszjáratok is a kávéház előtt kaptak harmadik lovat, hogy az Alagút, majd a Krisztinaváros emelkedőin istovább tudjanak haladni...
A Váralagút tetején még a régi címer. Fölötte, mellette a régi Vársikló. 
A talaj szintjén, a kockakövön (ami ekkorra már felváltotta a fakockát, ami eredetileg volt az alagút és a Lánchíd burkolata is) balos a közlekedés.
A gyalogosok és a lovasrendőr öltözködése is figyelemreméltó! 
Röstellem a dolgot, de nem tudom, hogy a képen látható kandelábereken lévő lámpatestek mely energiaforrásból működtek: gázlámpák voltak-e, avagy már a modern villamos áramot használtak-e. (Magyarországon -szinte el sem hihetően-, de Mátészalka volt az első település, ahol ezt kipróbálták az 1880-as években!) 
Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-asévektől Népszínház tér
 • Forrás: Képeslap, City 132 Várkonyi Pisti
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

László Keszthelyi
László Keszthelyi
Elektromos világítás 1906-tól volt.
2013. június 03. 00:02
  Popovics András
  Popovics András
  Üdv László! Ez igaz. De a gázlámpák még az 1970-es években is működtek közterületeken! Bizonyítékok itt is az oldalamon!
  2013. június 03. 03:24
   Popovics András
   Popovics András
   Sok évtizedig tartott a teljes átállás!
   2013. június 03. 03:25
Nándor Gruber
Nándor Gruber
Még Rákoshegyen laktam, amikor odakerült. Azonnal ráismertem, hiszen gyakran jártam a vár tövébe, ott laktak rokonaim. Persze a bokrok akkor még kicsik voltak. Ízlés dolga, hogy a távolba néző ember, vagy a posztmodern "0" fejezi e ki jobban országunk útjainak kiindulási pontját. Természetesen én is igazolhatom, hogy a gázlámpák még a 70-es években is működtek, és működtek a lámpagyújtogatók is hosszú botjukkal. Most újra van több helyen gázlámpa, de ezek már "öngyújtóak".
2013. december 27. 10:24