Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1932-1945, Clark Ádám tér, 1. kerület

További információk a képhez

1932-1945. Clark Ádám tér. Az első 0 kilométerkő.
Az 1930-as évek elején gróf Festetics Pál javaslatára a Hungária Automobil Club megbízta Körmendi Frim Jenőt az emlékmű elkészítésével. A ruszkicai fehér márványból faragott, egyméteres, karcsú nőalak, Patrona Hungariae, azaz Magyarország Védőasszonya lett a két méter magas talapzaton a jelképes 0 kilométerkő. Jobb kezében a Szent Korona pihent.
A talapzat előlapjába a következő feliratot vésték: "A magyar országutak kiinduló pontja (0 km) Állította a Hungária Automobil Club 1932".
A kilométerkő hátlapjába és két oldalsó lapjába a gyalogos, a kocsis és az autóvezető stilizált domborművét véste az alkotó. Körmendi Frim Jenő munkáját 1932. május 7-én leplezték le a Clark Ádám tér déli oldalán, a Kereskedelmi Minisztérium épülete előtt. Az avatóbeszédet a klub díszelnöke, József Ferenc főherceg tartotta.
A szobor a II. világháborúban megsérült és lebontották.
Az első 0 kilométerkő volt !....De aztán jött a második és a jelenlegi harmadik...

Jelenlegi és régebbi nevei:

Clark Ádám tér, 1912-től Clark Ádám tér, Népszínház tér (1860-as évektől), Lánchíd tér (1970 közepétől)

Érdemes utánanézni:

  • Forrás: Budapest 2. kerülete régi képeken - a II. kerület anno
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©