Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1941, Jagelló út (Apor Vilmos tér), 12. kerület

További információk a képhez

1941, Jagelló út (Apor Vilmos tér), a Felső-Krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplom. 1929-ben megalakult a Csörsz utcai Kápolna Egyesület. A plébánia épülete 1939-ben készült el. Mai templom Fiala Ferenc és Lehoczky György építészek tervei alapján 1934-ben épült. A bejárat fölötti torony harangját 1936-ban szentelték fel. A templom elkészülte után néhány évvel, 1941-ben, a kerületi népesség rohamos növekedése miatt, új, nagyobb templom építésébe kezdtek. A háromtornyos nagy templom építése 1941-ben kezdődött meg Irsy László tervei alapján. A nagytemplom terve Az impozáns, a néhány évvel korábban épült városmajori templomra emlékeztető épületből a háború miatt 1944-ig csupán az altemplom készült el. A tervek szerint a korábbi templom helyén kultúrház épült volna. A háború után nem folytatódott a félbemaradt templom építése. A budapesti harcok során az ideiglenesnek tervezett templom is jelentős sérüléseket szerzett, amit a hívek áldozatkész adományainak köszönhetően javítottak ki. Később, a félbemaradt templom helyén 1970-ben a megváltó alapokra szolgáltató házat építettek. A templom az 50-es évek egyházellenes intézkedései ellenére is szűkösnek bizonyult, ezért a 60-as években kibővítették a templomteret és oldalról sekrestyét építettek hozzá. A háború alatt abbamaradt templom alapjára 1967-ben, az eredeti tervektől teljesen eltérő céllal (!) szolgáltatóház épült, melyet többször bővítettek, bérlői sűrűn cserélődtek. A rendszerváltás után a templom helyett Hully Gully diszkó létesült. A disco neve volt még Randevú is...
Az épület utolsó tulajdonosai az eladás mellett döntöttek. Plébániánk - a hívek nagylelkű adományaival és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye jelentős kölcsönével - vissza tudta vásárolni az ingatlant. A pincetérben urnatemető épült és reményeink szerint, amint anyagi eszközeink lehetővé teszik, új tervek alapján az eredeti alapokra új templomot építünk.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Apor Vilmos tér, 1956-tól Lékai János tér, 1928-tól Jagelló út, Korábban, a XIX. században Németvölgyi árok
  • Forrás: Fortepan.hu (141088), ADOMÁNYOZÓ:MIKLÓS LAJOS, 12.kerulet.ittlakunk.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©