Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1975,  Esztergomi út,13. kerület

További információk a képhez

1975, Esztergomi út, a Vizafogó pályaudvar, a letétes gőzmozdonyok. Ez röviden annyi, hogy ha egy mozdonyt, ami amúgy üzemképes, de huzamosabb ideig nem kívánnak használni, akkor félreállítják, és tilos hozzányúlni (nem lehet belőle alkatrészbánya pl.). Dízelből a gázolajat lefejtik, és félre van állítva. Teljesen üzemképes, csak nincs munkája és ezért huzamosabb ideig nem használják. Ilyenkor a Trakció letétbe helyezi, letétes lesz, ekkor a Trakció a Gépészetnek nem fizet karbantartást, fenntartást, mert az a gép üzemképesen ugyan, de félre van állítva. Nekem, mint az ex City-424-esnek egy kicsinyt keserű...De már eljött az új kor és a panelházak...
És fellelhető a képen egy Csepel teherautó és a kerítés mögött egy billenős Zil. Ilyennel kezdtem a vezetői pályafutásomat pontosan ebben az évben. No nem a politikában, hanem  az utca síkján.
Többet a kapcsolódó képeknél...
Napjainkban már a pilonokból sem maradt semmi...
Legalább is ezen a környéken..
A pilonból  még (2017.01.11.)  is van egy, egy kicsit kijjebb... a Marina-lakópark  bejárata előtt.
Pót utóirat a Magyar Gőzmozdonyokért és Vasútért Egyesület jóvoltából: A képen öt darab MÁV 520-as sorozatú gőzmozdony van sorba állítva az egyik vágányon, közülük csak az 520,068-as pályaszámút tudom biztosan azonosítani. Ezt a mozdonyt 1972-ben selejtezték több társával együtt. Mellettük a másik vágányon valószínűleg egy 375-ös sorozatú szertartályos gőzmozdony áll (Petz-Rejtő féle víztisztítóval) és vele szemben pedig egy 275-ös (22-es) sorozatú szintén szertartályos gőzös.
A Vizafogón rengeteg gőzmozdonyt tároltak évekig, ezek nem mindegyike volt selejt, voltak amik csak letétben voltak itt.
A selejtezett gőzmozdonyokat később a Hámán Kató fth területén (Északi Fth. ma Magyar Vasúttörténeti Park / Hungarian Railway Museum), illetve Rákosrendezőn összevágták. Vizafogón is vágtak, de nem volt nagyüzemi szintű.
A 70-es 80-as években itt tárolt mozdonyok közül kerültek ki részben a mai Vasúttörténeti park kiállított gőzösei. Van egy fotósorozatunk erről a területről és az itt tárolt gőzmozdonyokról a saját oldalunkon 1975-ből: Magyar Gőzmozdonyokért és Vasútért Egyesület.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Esztergomi út
  • Forrás: Fortepan.hu 41188), orig: ANGYALFÖLDI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY, Magyar Gőzmozdonyokért és Vasútért Egyesület
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©