Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1983, Felszabadulás tér (Ferenciek tere), (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1983, Felszabadulás tér (Ferenciek tere), a lebontott Brudern bazár helyére épült Párisi udvar, vagy (IBUSZ ház).
A szemben pompázó épület eredetileg a Belvárosi Takarékpénztár székháza volt. Az aljában van a Párizsi udvar és a Jégbüfé (Jégbüffé). Sokáig IBUSZ-palota néven volt ismert. Korábban a Brudern-ház, vagy Brudern bazár.
Tervezője: Schmahl Henrik volt.
Réges-régen.... minden gond nélkül be lehetett kanyarodni a Kossuth Lajos utcából a Petőfi Sándor utcába. Aztán megépült az aluljáró. Ekkor mondhatta volna Bilicsi Tivadar, hogy Coki!
Hipp-hopp elszaladt néhány évtized és napjainkra (2014.02.04.) az aluljáró megszűnt és ismét behajthatunk a Petőfi Sándor utcába...
A fekete-fehér lánckorátot egy képen láthatjuk az "őt" leváltó rúd-korláttal. Ja, és volt még ÁPISZ.
Csak az a néhány évtized, ugye...
Furcsa érzés volt 30-valahány év után újra behajtani ide!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Ferenciek tere, 1874-től Ferenciek tere, A 16. századtól Platea dominorum (Urak utcája), Szent Péter utca, 1690-ben Hatvaner Strsasse, 1690-től Herrngasse (Úri utca), Az 1700-as években Weisse Rosen Platz (Fehér Rózsa tér), A 18. századtól Mönchengasse (Barátok utcája), Mönchenplatz (Barátok tere), Franziskanerplatz, 1730-tól Sebastien Platz (Sebestyén tér), 1874-től az egyik része Kígyó tér, 1788-tól Schlangen Platz, 1921-től Apponyi tér, 1953-tól Felszabadulás tér
  • Forrás: Fortepan.hu (19327)
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©