Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1970, Osvát utca, 7. kerület

További információk a képhez

1970, Osvát utca, az Athenaeum Nyomda. A nyomda első épülete a Barátok terén volt. Hazánk első és legnagyobb kiadói és nyomdaipari vállalkozása, az Athenaeum Rt. 1868-ban alakult meg, Emich Gusztáv kiadójának jogutódjaként. 1898-ra végleg kinőtte a Ferenciek (Barátok) terén lévő első székházát és átköltöztették a VII.kerületbe, a Miksa (Osváth) utcába. Később a Rákóczi út 54. alatti ingatlant is megvásárolták és hozzácsatolták. Így lett az újabb Athenaeum nyomda.
Az Osvát utcai nyomdaépület Novák Ferenc, a Rákóczi úti székház pedig Hauszmann Sándor nevéhez fűződik. Mindkettő 1898-ban készült el. A Rákóczi úti székház épületét 1998-ban egy külföldi tulajdonú vállalkozás megvásárolta. 2014-ben „Rákóczi Center" néven működött irodákkal és üzletekkel.
A képen látható az Osvát utcai Athenaeum Nyomda épület halálos ítéletét az "őt" felvásárló Boscolo luxusszálloda-lánc hozta meg.
2014-ben már Kőbányán, a Kozma utcában működik...
Ui.: Osvát Ernő (1877-1929): szerkesztő, kritikus.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1964-től Osvát utca, Előzőleg, 1874-től Miksa utca, 1870-től Maximilian Gasse, 1850-től Neu Gasse

Érdemes utánanézni:

 
  • Forrás: Fortepan. hu (214503), ADOMÁNYOZÓ FŐFOTÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©