Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1966, Dózsa György út, 14. kerület

További információk a képhez

1966, Dózsa György út 106., a Kéményseprő Étterem.
A Kéményseprő étterem 1858-ban nyitotta meg kapuit. Tulajdonosai viszonylag sűrűn váltották egymást. Ezek voltak: Ébner Ferenc, Waltz György, Bolla Károly. 1920-ban Gráf János vette át, ő volt az, akinek kezében igazán felfutott a hely. A három nyelven is kitűnően beszélő, jól képzett vendéglátós szakember Olasz-, Francia- és Németországban, valamint Angliában, Svájcban és Ausztriában sajátította el a szakma alapjait. Az ő idejében élte virágkorát a Kéményseprő, amelynek termeiben és teraszán egyszerre akár nyolcszázötven vendég is elfért. A múlt század ötvenes éveiben egy ideig a közeli kitűnő Gundel étterem tulajdonosának kezében is üzemelt a Kéményseprő.
Az 1950-es, 60-as években nagy élet zajlott itt mesélte az édesapám. Valószínűleg ehhez hozzásegítette az is, hogy az 1955-ben forgatott "Egy pikoló világos" című film sok jelenetét itt, és a környéken forgatták. 
Napjainkban az 1990-ben a helyére épült Liget Szálló vezetése (több forrás szerint is) igyekszik feléleszteni a Kéményseprő régi időinek hangulatát.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Dózsa György út, 1874-től Aréna út, 1860-as évektől Arena Weg
  • Forrás: Fortepan.hu (65397), orig: MAGYAR RENDŐR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©