Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1920-as 1930- as évek, Alagút utca, 1. kerület

További információk a képhez

1920-as 1930- as évek, Alagút utca, a Philadelphia kávéház.
A beküldő, Dittrichné Vajtai Zsuzsánna információi a képhez:
A legpatinásabb szentély az Alagút u. 3. szám alatti Philadelphia volt, vagy ahogy kedveskedve hívták, a Fila. 1898. június 1-jén nyitotta meg első tulajdonosa, Fuith Lajos. A nevet állítólag azért választotta, mert eltűnt barátjáról az utolsó hírt Philadelphiából kapta. Ide járt többek között Kaffka Margit, Hatvany Lajos, Karinthy, Babits, Kosztolányi és Szabó Lőrinc is. A legigazibb törzsvendégnek mégis Szabó Dezsőt tekinthetjük, aki húsz éven át itta itt a feketét. Írásait a "Kelt Philadelphia..." mondattal zárta.Mivel szemben működött a Budai Nyári Színkör, annak társulata és közönsége is gyakran megfordult a Philadelphiában. Haraszty Miciről, a Színkör szép művésznőjéről még egy helybeli likőrt is elneveztek.
A gazdasági válság idején 1935-ben bezárták a kávéházat.
/http://szerelmembudapest.blog.hu/2012/09/02/irodalmi_kavehazak_4_philadelphia/
Az épületet a háború vitte el. Ma a helyén magasodik az u.n. OTP. ház a maga 14
emeletével és oldalán emléktábla idézi fel a kávéházat és törzsvendégét Szabó Dezsőt.
Ehhez alig tudok hozzátenni azon kívül, hogy nagyon köszönöm!
Talán csak annyit, hogy a helyére épült 14 emeletes háznak még az akkori szabályok szerint is  8 emelettel kisebbnek kellett volna lennie. Az akkori "hatóság " határozata szerint is vissza kellett volna bontani 8 szintet.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Alagút utca
  • Forrás: Beküldte: Dittrichné Vajtai Zsuzsánna
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©