Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Markó utca, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Markó utca és a Sólyom (Bihari János) utca sarok.
A Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet (BÖME) 1887-ben alapították (Európában másodikként hazánkban). Az alapító, a korabeli magyar orvostársadalom jeles alakja dr. Kresz Géza, a magyarországi szervezett mentés megteremtője volt. A BÖME első igazgatója, a korábbi Budapest-belvárosi tisztiorvosa is ő volt.
E nemes szervezet 1890-ben épített Markó utcai mentőszékháza, más néven a „Mentőpalota" a képen.
Jelenleg az Országos Mentőszolgálat központja.
Akármilyen furcsán hangzik is, de az első, "korabeli mentőautókat" látjuk...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1872-től Markó utca
  • Forrás: Fortepan.hu (82483), Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.159, Fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©