Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1939, Hungária körút (Tbiliszi tér), 8. kerület

További információk a képhez

1939, Hungária körút (Tbiliszi tér), a Kisboldogasszony-templom. 1924-ben Szabó Lajos MÁV-telepi lelkész megalapította a Kisegítő Kápolna Egyesület, s a MÁV által rendelkezésre bocsátott épületben kápolnát nyitott és lelkész-lakást rendezett be. 1930. július 13. és 1931. szeptember 13. között épült fel külön telken a Kisboldogasszony-templom, amely kereszt alakú, három oltárral ellátott: főoltár egy Szűz Anya-szobrot, míg a két mellékoltár Jézus Szívét, illetve Szent Imrét ábrázolja. A templom Dusek Ede, a Magyar Mérnöki Kamara tagja, illetve Taubel Géza okl. építész valamint Horesnyi József tervei alapján épült fel. Érdekessége, hogy a biatorbágyi vasúti merénylet napján, 1931. szeptember 13-án szentelték fel. Orgonája 1939-ben készült. 1945-ben a templom tornyát szézlőtték. A hívek hozatták rendbe, toronysisak nélkül. A templomot államosították. 1990 után önkormányzati tulajdonba került a templom épülete és a MÁV-tulajdonú telek. Ekkor  renoválták, festett üvegablakait Palka József készítette, 1997-ben a templom helyrajzi számot (28 818/24), valamint 743 m2 területet kapott a helyi önkormányzattól. A telep beceneve: Jancsi-telep

Jelenlegi és régebbi nevei:

1937-től Hungária körút, 1974-től Vagon tér, 2013-tól Tbiliszi tér
  • Forrás: Saját, a Volt egyszer egy Északi...kiállításon fényképezve, esztergomi-ersekseg.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©