Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1866, Linien Graben (Árok vonal), (Fiumei út), 8. kerület

További információk a képhez

1866, Linien Graben (Árok vonal), (Fiumei út), a Kerepesi Temető. Napjainkban Fiumei úti Sírkert (vagy Kerepesi temető, Kerepesi úti temető, Fiumei úti temető, korábban Mező Imre úti temető). 
Az 1840-es évek közepére Pest három fő temetője, a Váci úti (vagy Terézvárosi) temető, a Ferencvárosi és a Józsefvárosi temető már helyhiánnyal küszködött. Az utolsó a régi temetők közül a mai Váci út és a Lehel utca között terült el, ez volt a Váci temető, amelyet az 1870-es években szüntettek meg. Ettől kezdve az ún. Kerepesi temetőbe temetkeztek.
1847. június 15-én a magisztrátus a város akkori határában, a kerepesi országút déli oldalán jelölte ki az új temető (Neuer Friedhof vagy Kerepescher Friedhof) helyét a mainál jóval nagyobb, mintegy 130 hektáros területen. A hivatalos megnyitó csak két évvel később, 1849. április 1-én, virágvasárnap volt. Az első hivatalos temetési ceremóniát április 12-én rendezték meg. A jeles személyek közül elsőként Vörösmarty Mihályt temették itt el 1855-ben. 
Ui.: Fiume: az Adriai-tenger északkeleti csücskében, a Quarneo-öbölben fekvő kikötőváros (olasz neve). (Ma Horvátország: Rijeka.) 1779-ben Mária Terézia a magyar szent korona részeként szabad várossá nyilvánította. Magyarország egyetlen tengeri kikötője volt. (Mind olasz, mind horvát neve "folyó"-t jelent.)

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Fiumei út, 1957-től Mező Imre út, 1923-tól Fiumei út, 1874-től Köztemető út, Az 1840-es évek végétől Friedhof Strasse (Temető út), 1817-től Linien Graben (Árok vonal)
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©