Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek közepe, Szépvölgyi út, 3. kerület

További információk a képhez

A Szépvölgyi úti körmeneti kápolna. A kápolna 1854-ben épült. Knabe Ignác építőmester tervezte. Nevéhez híven (ma már csak alkalmanként), a nagyobb egyházi ünnepekhez kapcsolódva van nyitva. Úrnapi körmenetek alkalmával használjuk. Ez olvasható az újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia honlapján.
A kápolnát egyébként az oldalán található „szintezési peremes alapponti jel" miatt is megéri megnézni.
(Az 1800-as évek végén a város bővülésével, a nagyszabású építési tervekkel egyre nagyobb igény mutatkozott egy pontos, a szintkülönbségeket is mutató részletes térkép elkészítésére. Ezért Marek János vezényletével, aki egyébként a Háromszögméreti Hivatal elnöke volt, 150 darab lejtmérési alappontot falaztak be különböző budai épületekbe, így végezvén el a szintezési munkát, melynek támogatását a tulajdonosoktól hivatalosan is kérte a budai városi tanács. Külön érdekesség, hogy a szintmagasságokat a dunasemponttól, azaz a Duna semmi pontjától, a Lánchíd vízmércéjén bejelölt nullponttól számították.)
A háttérben az Ürömi utca.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1930-tól Szépvölgyi út, A XIX. században Mathiasberg Gasse (Mátyáshegy utca), 1850-től Schöntal Gasse (Mátyás utca), A XVIII. században unter denen Neuhausern, Neue Welt, 1702-től Weingart Strasse unter den mathias berg (Szőlőkert út a Mátyáshegy alatt
  • Forrás: 3.kerulet.ittlakunk.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©