Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1975, Március 15. tér, 5. kerület

További információk a képhez

1975, Március 15. tér, Barbárok harca a rómaiakkal szökőkút. Szoborcsoport Tar István szobrászművész alkotása (1971). A szoborcsoport ma is a Március 15. téren van szökőkút mivoltjától immár megfosztva lombos fák alatt, szinte észrevehetetlenül...
A szoborcsoport témája és elnevezése nem a véletlen műve, tudniillik ezen a területen volt a Contra-Aquincum római kori erőd, ami a 2. század elején épült, majd a 3. század végén alapjaitól átépítették. A helyőrség egyik feladata a barbárok elleni hadakozás volt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1948-tól Március 15. tér, 1874-től Eskü tér, 1870-től Pfarr Platz (Plébánia tér), 1750-től Kirchen Platz (Templom tér), 1740-től Dreifaltigkeits Platz (Szentháromság tér), 1700-tól Runde gegen die Kirche (A templommal szembeni körönd), 1690-től Kürch Platz
  • Forrás: Fortepan.hu (261412), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Faragó György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©