Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1935, Fővám tér, 4. (1950-től)  5. kerület

További információk a képhez

1935, Fővám tér.
Háttérben a Budai vár és a régi Erzsébet híd a maguk teljes pompájában.
Amit érdemes észrevenni: A bal alsó sarokban egy igazán remekbe szabott személymérleg. Vajon mi és mennyi lehetett a tarifája? 
Mellette nem sokkal egy "zöld villamos-megálló". A korabeli és még a későbbi korok emberei is így nevezték a nyilvános illemhelyet. Napjainkra (2013.12.17.) nem sok hírmondó maradt ezekből pl.: Lövölde tér. Fölötte egy míves kandeláber kandikál. Alant a 88-as villamos. Ezen villamos 1932-től 1949-ig közlekedett többnyire a belvárosi Kossuth Lajos tér és a Nagyvásártelep között.
Az automobilokat és a Köztisztasági Művek teherautóját nem ismerem fel, a lovaskocsit viszont minden nehézség nélkül...

Jelenlegi és régebbi nevei:

Fővám tér, 1817-ben Salzplatz, Az 1850-es években Sóház tér, 1866-tól Só tér, 1874-től Fővám tér, 1949 és 1991 között Dimitrov tér, 1991-től ismét Fővám tér
  • Forrás: Fortepan.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Erzsébet Török
Erzsébet Török
Az én gyermekkoromban (1948-b an születtem) sok ilyen személymérleg volt az utcákra kitéve. Úgy emlékszem, 40 fillér volt egy mérés. A pénz bedobása után meg lehetett nézni, hágy kiló vagyok, az automata felső részén volt a skála. Érdekesség: a testvéreimmel bedobtuk a 40 fillért, megmért, mondjuk: én 38 kiló voltam. Nem szálltam le a mérlegről, hanem a másik testvérem mellém állt, utána én leugrottam, és őt is pontosan megmérte és így tovább. 40 fillérért akár az egész család tudhatta a súlyát. Most már nem állnék rá (miért is?), de 1958-ban még hajaj...
2013. december 17. 17:09