Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek, Népköztársaság útja, 6. kerület

További információk a képhez

1960-as évek. Andrássy úton egy Warszawa taxi. De az igazi a háttérben a három "púpos" autó közül a Tatraplan!  + Pobeda és VW bogár.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Andrássy út, 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca), 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér), 1840-es években Maurergasse (Kőmíves utca), 1883-tól Sugár út, 1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, 1956. októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja, 1990-óta Andrássy út
 • Forrás: Fortepan.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (6)

A Zoltán Sárdi
A Zoltán Sárdi
Szia Papinho!
Ez nem Pobeda, hanem Warszawa! (Az orrán ott díszeleg az FSO embléma...)
De a VW Bogár előtt valóban egy ritka gyöngyszem - akkoriban a kedvencem - a Tatraplan látható! :-)
Üdv.:
'SAZ BP'
2013. március 06. 00:22
  Popovics András
  Popovics András
  Ismét szia Zoli, és ismét köszi a hozzászólást . A Warszawa-t és a Pobeda-t a mai napig keverem,de talán mostantól....
  Hál' Istennek a Tatraplan-t eltaláltam. Javítom a neveddel .
  Üdv Papinho
  2013. március 06. 03:37
Matosics János
Matosics János
A Warsónak sűrű hűtőrácsa, míg a Pobjedának széles, ritka, de vastag vízszintes hűtőrácsa van (volt).
2013. március 06. 10:02
  Popovics András
  Popovics András
  Szia Janó !Ezentúl ezeket is figyelem. Köszi a megjegyzést.
  Üdv : Papinho
  2013. március 06. 17:34
László Dorogman
László Dorogman
Az FSO márkajelzésből egyértelmű, hogy a kép előterében Warszawát látunk - viszont a hűtőmaszk kiképzése és a nagyméretű irányjelző azt súgja nekem, hogy ez a felvétel nem készülhetett 1960-ban. Akkoriban még a Pobjedákra "hajazó" orruk volt a lengyel testvéreknek, amazokénál kicsit cirádásabb hűtőráccsal. Valamikor 1963 vagy 1964-ben újítottak a lengyelek: levették a kaszni "púpját", és új fazont adtak az orrkiképzésnek. Ebből következően a felvétel szerintem inkább 1964-ben vagy később készülhetett.
Ami a Pobjedák hűtőrácsát illeti: az mindig vízszintes volt, az első szériáké sűrűbb, a későbbieké ritkább (4 vagy 5 díszlécből álló) rácsozat volt. A Warszawáké pedig olyan, mint a másik Népköztársaság úti (1963-as) fotón láthható.
2014. január 11. 21:52
László Dorogman
László Dorogman
Bocs, az imént rossz hivatkozást írtam Warszawa ügyben. Nem az 1963-as Népköztársaság úti, hanem az 1964-es Tanács körúti (a Filmmúzeum előtt haladó villamost és különböző gépkocsikat mutató) fotón látható Warszawa frontkiképzésre akartam utalni. Köszi a módosítás figyelembe vételét! Tehát a Warszawák hűtőmaszkjában mindig volt függőleges rács is, a Pobjedákéban viszont soha.
2014. január 11. 22:07