Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1963, Nagy Lajos király útja, 14. kerület

További információk a képhez

1963, Nagy Lajos király útja 178., az Árok étterem. 1975-ben ÁROK ESPRESSO néven nyílt újra. Ui.: A Nagy Lajos király útja korábbi nevének (Hajtsár út) talán egy kissé különös, de logikus eredete van...
A réges-régi időkben, amikor a magyar szürkemarhát hatamas csordákban lábon hajtották ki Nyugat-Európa piacaira. Eme kelendő áru Pest térségében kelt át a Dunán Bécs felé. De mielőtt áthajtották őket, a bal parton utoljára a Rákos-mezején lakatták jól őket a gulyások. A történelmi mezők pedig egészen a mai Lajos király útjáig nyúltak a város felé. És ez a dűlőút volt maga a Hajtsár út. A Nagy Lajos király útja 1936-ig Hajtsár útnak nevezetett. Eleinte kiegészítő jelzővel: Külső-Hajtsár út. Létezett még egy másik Hajtsár út, ami az 1870-es évektől a mai Hungária körút. Ekkor adta át a nevét a mai Hungária körútnak. A külső-Hajtsár út eredeti nyomvonala a mai Kassai térhez érkezve a Városliget felé fordult. Ennek a nyomvonalnak is van egy kis maradványa, a ma is Hajtsár útnak nevezett zsákutcaszerű rövid szakasz a Rákosrendező pályaudvar alatti vágányháromszögben...Érdemes megnézni ezen oldalon a térképek rovatban...itt!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1936-tól Nagy Lajos király útja, Korábban: Hajtsár út (1870-től) egy része
  • Forrás: Fortepan.hu (113810), ADOMÁNYOZÓ:BAUER SÁNDOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©