Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1934, Endresz György tér (Magyar jakobinusok tere), 12. kerület

További információk a képhez

1934, Endresz György tér (Magyar jakobinusok tere), a Teremtés-ház. A dombormű: itten láthatóan...
És most következzen az ide vonatkozó történet.
A XVIII. században (és még sokáig) a mai Magyar jakobinusok tere 5. 6. és 7. számú ház helyén állt a képen látható ház. A ház kapubejárata fölött volt egy timpanon. Ebben volt egy a Teremtést ábrázoló dombormű. Adombormú, maga 
Ebben az időben a német nyelv elsőbbséget élvezett ezen a tájékon, de nem csak itt. A teremtés szó németül: Schöpfung.
Amikor pedig eljött a magyarosítás korszaka (1879), akkor a fordító egész egyszerűen ezt a szót nem Teremtésnek, hanem Alkotásnak fordította! 
Így lett a ház melleti utca neve minden politika nélkül Alkotás utca!
Érdekes még Zoltán V. Jávor úr hozzászólása (köszönet neki): A HAYDN: DIE SCHÖPFUNG CÍMŰ ORATÓRIUMÁT VALAHOL A MAI DÉLI PÁLYAUDVAR VÉGÉN LÉVŐ ÉPÜLETBEN MUTATTÁK BE MAGYARORSZÁGON - TÁN 1804-BEN(?) (EGYBEN A VÁROSNAK IS OTT
VOLT VÉGE AKKOR, MELLETTE KUKORICAFÖLD...)
ERRŐL KAPTA NEVÉT AT UTCA, AMIT (NEM TUDOM MIKOR...ALKOTÁS UTCÁNAK NEVEZTEK EL...
A kérdés ehhez, hogy ez mennyire bizonyított...?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1953-tól Magyar jakobinusok tere, 1932-től Endresz György tér
  • Forrás: Fortepan.hu (55454), orig: MAGYAR BÁLINT
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©