Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Margit híd, 13. kerület

További információk a képhez

1890-es évek. A Margit hídpesti hídfője a vámházakkal. Távolban a budai hídfő felett látható a Gül Baba türbéje köré épített Wagner villa.
A Margit hidat 1876. április 30-án adták át a forgalomnak.
A lóvasutat 1879-ben alakították ki a hídon, amelyet 1894-ben váltott fel a villamos.
Ekkor még az igen szűkös a hídfőnél a vámkapuk még működőnek látszanak.
Az útburkolat ekkoriban természetesen mindenhol kockakő. A Margit hídon csak 1920-21-ben tettek le kiskocka kőburkolatot, tehát az itt látható "kockakő" nem ám akármilyen, hanem fakocka.
Ami talán még ennél is érdekesebb, az az, hogy a járda nagy alakú kockakőből van kirakva. Ez a nagy alakú kockakő nagyon sokáig alkotta a budapesti utcák járdáinak burkolatát. Az 1950-es-60-as években kezdődött meg eme útburkolat aszfalt-burkolatra váltása Budapesten...
Végül, de nem utolsó sorban: A hidat Ernest Alexandre Gouin francia hídmérnök tervezte és az építés is az ö felügyelete alatt történt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1876-tól Margit híd
  • Forrás: Fortepan.hu (82423), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.099, fotó.: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©