Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1970-es évek, Róbert Károly körút, 13. kerület

További információk a képhez

1970-es évek, Róbert Károly körút 59-61, a Dózsa mozi.
1910 táján nyílt meg (az akkor éppen Hungária körúton), a mostani Róbert Károly körúton az Árpád mozi. Ez 1913-ban bezárt, jelentős átépítés után 1914-ben Winkler mozi néven nyílt meg. Befogadóképessége 1046 fő lett (1920-as adat).
1939-ban nevet változtatott. Délibáb mozi néven működött 1944-ig. A mozik szüneteltetését előíró 1944 október 16.-i rendelet szerint bezárt eme néven végleg.
1945-ben, még helyreállítás közben Dózsa névre keresztelték, de csak 1946 március 1-én nyílt meg. 1982 őszén országszerte több mozi téli szünetre bezárt, hogy megspórolják az energiaválság idején a téli fűtést. A Dózsa mozi 1982 október 13-án, a Szóljon a rock című francia filmmel fejezte be. Megszűnt, mivel a teljes felújítására nem volt fedezet.
Másfél évtizeddel később lebontották.
A kép tartalmaz egy-két rejtélyt. A felirat szerint a film angol-francia-román perui koprodukció. Szolídan szólva tűvé tettem az internetet, de ilyet nem találtam. Tudja valaki az igazat?
A második a kalapos úr melletti kuka. Ez műanyagnak tűnik. Ide vonatkozik a következő kérdés: Mikor váltotta le a műanyag kuka a horganyzott-vas kukát? Ui.: Bodó Éva jójoltából: A kukákat azért hívjuk így, mert Budapest városa Keller und Knappich Augsburg nevű német cégtől rendelt szemétszállító autókat és edényeket. A kocsik oldalára fel volt írva a cég nevének rövidítése: KUKA.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1937-től Róbert Károly körút, 1930-tól Hungária felső körút, 1893-tól Hungária körút, 1879-től Hungária út
  • Forrás: users.ininet.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©