Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950-es évek, Bartók Béla út a Lágymányosi utca sarkán,11. kerület

További információk a képhez

1950-es évek, a Bartók Béla út és a Lágymányosi utca sarkán a Borostyán étterem. A Borostyán étterem azelött a Ketter Söröző volt. ( A tulajdonos volt Ketter!) Sokáig jártunk oda sörözni. A kerthelységben szép vadgesztenyefák voltak. Az asztalok azok árnyékában voltak. Nagyon sajnáltuk, mikor lebontották. (Rajk András). 
Ezen épület helyén magasodik a mai napig az a ház, amelynek aljában működött később a Bukarest disco. Érdekesség még a ház előtt álló három kerekű Velorex, ami a későbbi Trabant hycomat elődje. Olsvay Endre hozzászólása: Ezen kép láttán tényleg majd' hanyatt estem! Sehol, senkitől nem jutott még hozzám képi információ erről a sarokház-vendéglőről, szinte hihetetlen, hogy (a környék ismeretében) ez a '64-ig állhatott! S milyen iszonyú kár ezért a házért → olyan bája van, ami már vidéki városokban is ritka, itt Bpesten pedig... No hagyjuk. Köszönjük!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Bartók Béla út, 1920-tól Horthy Miklós út, 1790-es években Átlós út, A 19. század elején Strasse nach Stuhlweissenburg, 1874-től Fehérvári út
  • Forrás: Családi archívum
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Erzsébet Fekete
Erzsébet Fekete
Úristen! Ide jártam a nagymamámmal egészen 1964-ig. Volt egy szép kerthelyisége, és cigányzene volt. Emlékszem, mindig halászlét és túrós csuszát ettünk. Ha jól emlékszem a mostanra már Kossuth-díjas, akkor még nagyon fiatal Boros Lajos és "népizenekara" muzsikált ott.
2013. július 13. 12:24
András Rajk
András Rajk
A Borostyán étterem azelött a Ketter Söröző volt. ( A tulajdonos volt Ketter!) Sokáig jártunk oda sörözni. A kerthelységben szép vadgesztenyefák voltak. Az asztalok azok árnyékában voltak. Nagyon sajnáltuk, mikor lebontották.
2013. augusztus 07. 10:48
Ákos T. Bitter
Ákos T. Bitter
Gyermekkorom térj vissza! Ott laktam a Lágymányosi u. 4 -ben, a Bicskei u.-val szemben. Ott voltam, amikor a belövést kapta 1956-ban a Borostyán étterem. Kép a Facebookon. Igen, a kerthelyiséget a Lágymányosi u. Bicskei u. határolta, a Bicskei u. felől jó magas fallal. Lágymányosi u. -val szemben a Ménesi úton szánkóztunk; akkor még le lehetett csúszni egészen a Bartók Béla útig. Megannyi szép emlék, persze '56-ot kivéve.
2013. november 04. 16:43
Molnár Tamás
1956 -ban a Borostyán éttermet is érte belövés, ott voltam én is, amikor egy tank, amelyik a Gellért tér felől jött, belelőtt a homlokzatba, talán egy méterrel a fejünk felett.
2013. november 04. 19:48
Olsvay Endre
Ezen kép láttán tényleg majd' hanyatt estem! Sehol, senkitől nem jutott még hozzám képi információ erről a sarokház-vendéglőről, szinte hihetetlen, hogy (a környék ismeretében) ez a '64-ig állhatott! S milyen iszonyú kár ezért a házért → olyan bája van, ami már vidéki városokban is ritka, itt Bpesten pedig… No hagyjuk.
2013. december 12. 14:03