Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1964, Üllői út, 9. kerület

További információk a képhez

1964, Üllői út a Pöttyös utcánál. Az Üllői-úti kislakások telep átalakulóban József Attila lakóteleppé...
1914 őszén ideiglenes barakk-kórház építését kezdték meg a Külső-Ferencváros Kispest felé eső, Üllői út menti részén. 1916-ban a kórháztábort Mária Valéria főhercegnőről nevezték el, aki rendszeresen jótékonysági akciókat szervezett a telepen.
A háborút követően a drámai budapesti lakáshiány csökkentésére e barakképítményeket 1919-1920 között átalakították szükséglakásokká.
A mai József Attila lakótelep több ütemben, 1957-1967 és 1979-1981 között ezeknek a "nyomortelepeknek" a felszámolása után, illetve azok helyén épült fel.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Üllői út, 1800-tól Üllőer Strasse (Üllői út), A XVIII. század első felében Szolnoker Strasse (szolnoki Út), 1700-as évektől Köröscher Landstrasse (Kőrösi országút)
  • Forrás: Fortepan.hu (103828), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11, Egykor.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."