Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950, Kápolna utca, 10 kerület

További információk a képhez

1950, Kápolna u.3. A Conti kápolna.
A fogadalmi kápolnát az olasz származású Conti Lipót Antal kőfaragó mester és felesége, Drenkler Anna építtette 1739-1740-ben hálából, hogy a Conti család megmenekült a nagy pestisjárvány elől.
Ez a kápona volt a kerület első temploma, itt alakult ki a 19. században Kőbánya első városközpontja. Két érdekességet is találhatunk még a képen. Az egyik, hogy a  közút forgalom ekkor és még az 1970-es években is a templom mindkét oldalán zajlott, (az út a kápolna ezen oldalán ma is játható, csak már zsákutca...).  A másik pedig a járda. Még az 1960-as években is a járdák Budapesten ilyen, nagy alakú kockakő burkolatúak voltak.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Kápolna utca, A XIX. században Kapellen Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (7891), ADOMÁNYOZÓ Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Dr.Palkonyay Gábor
A közúti forgalom itt pontosabban azt jelentette, hogy ez volt a 36-os villamos kőbányai végállomása ( a másik végállomás a Fiumei út - akkor Mező Imre út - Baross tér felőli végén volt) és a kápolna körül lefektetett síneken fordult vissza az ellenkező irányba a villamos.
2013. november 07. 12:16