Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1870, Ferenciek tere, (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1870, Belváros, Ferenciek tere, A Pesti Ferences templom,  avagy más néven az Alkantarai Szent Péter Templom.
A templom előtt a Néreidák kútja, vagy Najádok kútja.
Jóval Budapest létrejötte (1873) előtt, 1835-ben állították fel.
Uhrl Ferenc szobrászművész és Fessl József kőfaragó mester munkája. 1899-ben a régi Erzsébet híd építési munkálatait megelőzően a Belvárost egy kicsit (nagyon!) át kellett rendezni! 
Ezért a kutat áthelyezték Kőbányára és a Liget tér szélén állították fel újra. Itt érte a szobrot a II. világháború és a pusztulás. 
1977-ben az elpusztult szobrokat Győri Dezső újra faragta Schall József és Kapsza Miklós építészek közreműködésével. A kút ekkor került vissza eredeti helyére a Ferenciek terére.
"Ez az első kút, mely Pest város terein szobrászati művel ékesíttetett" - írta a Honművész c. újság annak idején.
A hintók és a konflisok ezen a képen is mintha "taxiállomást" képeznének.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Ferenciek tere, 1690-ben Hatvaner Strsasse, Az 1700-as években Weisse Rosen Platz (Fehér Rózsa tér), 1730-tól Sebastien Platz (Sebestyén tér), 1788-tól Schlangen Platz, 1874-től az egyik része Kígyó tér, 1921-től Apponyi tér, 1953-tól Felszabadulás tér, A 16. századtól Platea dominorum (Urak utcája), Szent Péter utca, 1690-től Herrngasse (Úri utca), A 18. századtól Mönchengasse (Barátok utcája), Mönchenplatz (Barátok tere), Franziskanerplatz
  • Forrás: users.atw.hu/budapestanno, hu.wikipedia.org
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©