Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

Belváros, Belváros 1960-1970, 5. kerület

További információk a képhez

1960-as évek. A Vigadó tér és a Vörösmarty tér. A Pesti Vigadó mögötti területen parkoló látható. Ennek a helyén állt a Haas-palota, amit a II. világháborúban találat ért és később lebontották. Még korábban pedig a Pesti Városi Német Színház. Ez az állapot látható itt. 1971-ben aztán ide építették az ORI (Országos Rendező Iroda) székházát, amit a jó kedélyű pesti polgárok egyszerűen csak az "ELIZÉLT" palotának neveztek el. Ezt néhány éve váltotta fel (le?) a mostani üvegpalota. Felfedezhető még a Gerbeaud ház, az aljában a cukrászdával. A tér közepén a Vörösmarty Mihály költő szobra árválkodik. A Földalatti lejárói itt is az egyszerűbb építésűek.
A Vigadó téren még ott a szovjet emlékmű.
A Dorottya utca még kétirányú forgalommal torkollik a szintén kétirányú Váci utcába.
Foghíjtelek van még bőven.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-tól Vörösmarty tér, 1874-től Gizella tér, 1812-től Theátrom piatcza, 1830-as évektől : Harmincad tér (Dreysigstplatz), 1833-tól Játékszín tér, 1846-tól Német Színház tér (Deutsche Theaterplatz), 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1866-tól Régi Színház tér (Alte Theaterplatz), 1918-ban a Károlyi Mihály tér, 1920-tól újból Gizella tér
  • Forrás: Családi archívum
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©