Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1894 táján, Gizella (Vörösmarty) tér, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1894 táján, Gizella (Vörösmarty) tér. A Belvárosban, a mai Vörösmarty téren a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank. Ezen épület átépítéséből lett a Gerbeaud-ház. Előtte a korabeli taxiállomás, azaz ekkoriban konflis-állomás. Látható még itt kézikocsi is, de ami biztosnak látszik, hogy a cilinder, (vagy szegényebbeknél a kalap) kötelező! A kép egy másik érdekessége, hogy hiányzik valami róla! Nevezetesen a Földalatti előbb a csodaszép, később a praktikus Földalatti lejárója.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-ban kapta meg a mai Vörösmarty tér nevet, 1874-től Gizella tér, 1812-től Theátrom piatcza, 1830-as évektől Harmincad tér (Dreysigstplatz), 1833-tól Játékszín tér, 1846-tól Német Színház tér (Deutsche Theaterplatz), 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1866-tól Régi Színház tér (Alte Theaterplatz), 1918-ban a Károlyi Mihály tér , 1920-tól újból Gizella tér
  • Forrás: Fortepan.hu (82342), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.018, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©