Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890, Gizella tér, 4.,(1950 óta) 5. kerület

További információk a képhez

1890. A Gizella (Vörösmarty) tér már ekkor is a város központja volt. Szemben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank első székháza látható Hild József). Ennek az épületnek az aljában nyitotta meg 1870-ben Kugler Henrik a cukrászdáját, amit később Emile Gerbeaud vett át. Akkoriban a fő közlekedési eszköz mindenképpen valamely lóvontatta jármű volt: hintó, konflis, fiakker, avagy egyszerű lovaskocsi. Itt a többségük megtalálható. Figyelemre méltó az emberek öltözködése, különösen a sofőröké, pardon a kocsisoké, vagy hajtóké. Kifejezetten jól öltözöttek! Akárcsak manapság a City taxisok Budapesten!
Érdekes még, a "járművek" kesze-kusza elhelyezkedése. Úgy tűnik, mintha nem lett volna szabályozva a közlekedés  akkoriban...!
De van itt még gázlámpa is. Valamint a reklám-szakma egy korabeli üdvöskéje a tűzfalon. A hengerről már nem is beszélve...
Na és a főmotívum: a LÓPOKRÓC!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-óta Vörösmarty tér, 1812-től Theátrom piatcza, 1830-as évektől Harmincad tér (Dreysigstplatz) , 1833-tól Játékszín tér, 1840-es évektől Séta tér (Spazierenplatz), 1846-tól Német Színház tér (Deutsche Theaterplatz) , 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1866-tól Régi Színház tér (Alte Theaterplatz), 1874-től Gizella tér, 1918-ban a Károlyi Mihály tér , 1920-tól ismét Gizella tér
  • Forrás: egykor.hu, Dittrichné Vajtai Zsuzsánna
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©