Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1908 táján, Deák Ferenc tér, 6. és 5. kerület

További információk a képhez

1908 táján, Deák Ferenc tér. Jobbra az Anker-udvar (korábban Gyertyánffy-ház), azaz az Anker palota elődje. (Ez a ház arról volt híres, hogy itt tüntették fel először a kapualjban az itt lakók névsorát, valamint itt szedtek először kapupénzt egy budapesti házban!)
A villamosok mögött a Váci körút. A kép bal szélén a Kemnitzer-ház, aminek Deák Ferenc rér 1. volt a hivatalos házszáma. Ez megegyezett a Későbbi Bajcsy-Zsilinszky út 2.-vel. Mögötte a Váci körút 4., 6., 8. és 10. Napjainkban a Bajcsy-Zsilinszky út lenne, ha még volna páros része az elején. De már Erzsébet tér, ami volt még Engels tér is...
De a lényeg! A jó felbontásnak köszönhetően a következőket sikerült megfejtenem a villamosokat illetően. Az áramszedők fölött nincs felső vezeték. Ebből arra következtetek, hogy ezek a villamosok még alsószedősek. A 420-as pályaszámú járat jelzése és felirata egy kör alakban négy körcikk (alul és fölül zöld, jobbra és balra fehér) tárcsa által jelölt járat a Nyugati pályaudvar-Váczi körút-Károly körút-Kerepesi út-Rottenbiller utca-Damjanich utca-Városliget Útvonalon közlekedett. Nem kevés munka volt kinyomozni, de úgy érzem, megérte!
Ami a 106-os pályaszámú járatot illeti: A körbe zárt körcikkek eme esetben jobbra átlósan zöld körcikk, átellenben fehér körcikkek. Eme járat a Calvin-tér-Múzeum körút-Károly körút-Nyugati Pu.-Lipót-körút-Margit híd-Szent Lukács-fürdő-Lajos utca-Ó-buda útvonalon közlekedett.
A Kemnitzer-ház hibátlan állapotban. A háttérben a Szent István Bazilika, immáron felszenteleve, készen.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!, 1819-től Kohl Markt Platz (Káposzta pac tér), vagy Kohle platz (Szén tér), 1830-as évektől Juden Markt (zsidó piac), vagy Juden Platz (Zsidó tér), 1840 táján Türken Platz (Török tér), A XIX. században Evangélikus templom előtti tér
  • Forrás: Fortepan (82672) / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.147
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©