Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1894 táján, Gizella (Vörösmarty) tér, 5. kerület

További információk a képhez

1894 táján, Gizella (Vörösmarty) tér, a Haas-palota. Jobbra a Szálloda a Magyar királyhoz.
1812-ben nyitották meg itt a pesti Német Színházat, ami 1847. február 1-jén éjszaka leégett, és a telek sorsa sokáig nem dőlt el. Aztán Haas Fülöp és Fiai cég (szőnyegkereskedő) palotája lett. Tervezte: Linzbauer István. 1873 nyarára már állt a Haas-palota.
(Szőnyegüzlet?  Miből lesz a cserebogár. Hmmm.)
A földszinten és az első emeleten működött az üzlet. A felette lévő emeleteken lakások voltak. Itt működött 1896-ban a Millenium kiállítás jegypénztára is. A második világháborúban súlyosan megsérült , de a maradvány egészen 1959-ig állt. Ezután lebontották. Helyét a hatvanas években parkoló foglalta el. Ennek helyén 1971-ben épült fel az ún.: "Elizélt-palota" Hübner Tibor és Tallós Elemér tervei szerint.
Itt lett később az ORI (Országos Rendező Iroda) és a 
és a Képcsarnok Vállalat központja is... 2005-ben lebontották.
Ennek helyére az ING Ingatlanfejlesztõ emelt új épületet kereskedelmi, iroda- és lakófunkciókkal, Fazakas György csapatának tervei szerint, Jean Paul Viguier francia építész közreműködésével.
És itt sem elhanyagolható a kariatidák szerepe...!Szálloda a Magyar királyhoz

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-tól Vörösmarty tér, 1920-tól Gizella tér, 1918-ban Károlyi Mihály tér, 1874-től Gizella tér, 1866-tól Alte Theater Platz (Régi színház tér), 1850-től Theater Platz (Színház tér), 1846-tól Deutsche Theather Platz (Német színház tér), 1840-es években Spazieren Platz (Séta tér), 1833-tól Játékszín tér, 1830-tól Dreysigst Platz (Harmincad tér), 1812-től Theátrom piatza
  • Forrás: Fortepan.hu (57550)
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©