Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1870-es évek eleje, Deák Ferenc tér, 1950-ig 4., 1950-től 5. kerület

További információk a képhez

1870-es évek eleje, Deák Ferenc tér. 
A Deák téri evangélikus templom Pollack Mihály tervei alapján épült 1799-1808-ig.
A klasszicista stílusú tornyocskáját 1875-ben statikai okból le kellett bontani. Itt még megvan. A templom főhomlokzatát Hild József tervei szerint építették át a mai formájára. 
A város forgalma az akkor még nem létező Sugár (Andrássy) út helyett a Király urca-Deák Ferenc utca tengelyen kereszezte az Országút (Károly körút-Bajcsy-Zsilinszky utat.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!, 1830-as évektől Kohle platz (Szén tér), 1840 táján Türken Platz (Török tér), A XIX. században Evangélikus templom előtti tér
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, Fametszet az 1870-es évek elejéről
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©