Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

Spazieren Platz (Séta tér), (Vörösmarty tér), 5. kerület

További információk a képhez

Spazieren Platz (Séta tér), (Vörösmarty tér), a Pesti Városi Német Színház. 1812 és 1849 között működött Pesten. Klasszicista stílusú háromemeletes épülete a mai Vörösmarty téren. Az épület háromezer-ötszáz néző befogadására volt képes, színpada 28 méter mély volt. Magyar színészek csak nagyritkán  léphettek fel benne. 1847. február 2-án leégett, majd július 10-én nyitotta meg ismét kapuit. 1849-ben zárt be végleg. 
1833 és 1838 között a színház karnagya Erkel Ferenc volt.
A telek sorsa sokáig nem dőlt el. Aztán Haas Fülöp és Fiai cég (szőnyegkereskedő) palotája lett. Tervezte: Linzbauer István. 1873 nyarára már állt a Haas-palota. Erről többet itt.
(Szőnyegüzlet? Miből lesz a cserebogár. Hmmm.) Később az ORI, azaz az Országos Rendező Iroda székháza épült ide, azaz az "Elizélt palota".
Aztán pedig az Új épüet ezen helyen. Nem azonos az igazi "Újépület"-tel. Későbben Helyére a holland ING magyar ingatlanfejlesztő cége emeltetett egy 11 szintes fém és üvegépületet.
A képen jobbra  a SZÁLLODA A MAGYAR KIRÁLYHOZ.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-tól Vörösmarty tér, 1920-tól Gizella tér, 1918-ban Károlyi Mihály tér, 1874-től Gizella tér, 1866-tól Alte Theater Platz (Régi színház tér), 1850-től Theater Platz (Színház tér), 1846-tól Deutsche Theather Platz (Német színház tér), 1840-es években Spazieren Platz (Séta tér), 1833-tól Játékszín tér, 1830-tól Dreysigst Platz (Harmincad tér), 1812-től Theátrom piatza
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, Alt Rudolf rajza, Sandmann kőnyomata
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©