Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1840 táján, Ferenciek tere, 5. kerület

További információk a képhez

1840 táján, Ferenciek tere. Balra a Pesti Ferences templom, avagy más néven az Alkantarai Szent Péter Templom. A tér Pest városának kedves, szép terecskéje volt. A rend temploma mellett a tér  keleti oldalán állt a rendház, amelynek a Reáltanoda utcai sarokrészén van ma az Egyetemi könyvtár épülete. A templommal szemben volt a legfelső bíróság, azaz a Curia épülete. Előtte a Nereidák kútja, vagy a vagy Najádok kútja. 1835-ben állították fel. "Ez az első kút, mely Pest város terein szobrászati művel ékesíttetett" - írta a Honművész c. újság annak idején. 
Hol van még a Kárpátia étterem ...
Ui.: ékesíttetett. Csodálatos magyar szó...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Ferenciek tere, 1690-ben Hatvaner Strsasse, Az 1700-as években Weisse Rosen Platz (Fehér Rózsa tér), 1730-tól Sebastien Platz (Sebestyén tér), 1788-tól Schlangen Platz, 1874-től Ferenciek tere, 1874-től az egyik része Kígyó tér, 1921-től Apponyi tér, 1953-tól Felszabadulás tér
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, (Martens aquatintája Kuwasseg rajza nyomán.)
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©