Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek első fele, Kirakodó (Széchenyi István) tér 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1800-as évek első fele, Kirakodó (Széchenyi István) tér, a Diana fürdő.
A Beküldő, Dittrichné Vajtai Zsuzsánna szavai: 
Diana fürdő-Széchenyi tér 3./József A. utca sarok/ Pfeffer Ignác és neje vásárolta meg a telket és Hild Józsefet kérték fel az épület tervezésére. Rövid ideig az első emeleti panzióban lakott Széchenyi István. Az 1905-ben vásárolta meg a helyet a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank. A fürdőt lebontották és helyébe Quittner Zsigmondot bízták meg egy eklektikus épület tervezésével.
1950. óta a Belügyminisztérium székháza. /Egy emlékem a háború utánról - amikor még a bank épülete volt - külföldről küldtek "szeretet csomagokat" a dolgozóknak, amelyeket az aulában helyeztek el és ott lehetett igényelni./
Néhány tőlem: A Diana fürdő tisztasági fürdő volt Budapest  Akkori IV., ma V. kerületében, az Ács (később Kirakodó) téren, a mai Széchenyi István tér 3. szám alatt. Ezen a területen előtte a császári-királyi Sóhivatal állt. (Innen egy korábbi neve.)
A Hild József által ide tervezett kétemeletes lakóház és fürdő 1823-ban épült fel.
A kép felirata szerint az építésekor, és még néhány évig Peffer (Pfeffer) dunafürdőháza volt a neve. 
Sőt! A házon lévő felirat szerint Donau Bad, azaz magyarul
(1833-tól) Dunadürdő. Nem sokkal később már Diana fürdő.
Szemben, félig árnyékban a Fürdő utca, azaz a mai József Attila utca, ami előtte (1924-től) Gróf Tisza István utca is volt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től Széchenyi István tér, 1946-tól Roosevelt tér, 1919-től Ferenc József tér, 1918 és 1919-ben Október 29. tér, 1867-től Ferenc József tér, 1858-tól Franz Josefs Platz, 1850-től Kettenbrücke Platz (Lánchíd tér), 1840-es évektől Obere Donau Zeile (Felső Duna sor), 1812-től Zimmere Platz (Ács tér), 1809-től Salzamts Platz (Sóhivatal tér), 1804-től Salz Platz (Só tér)
  • Forrás: Beküldte: Dittrichné Vajtai Zsuzsánna
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©