Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek vége, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1800-as évek vége. A József körút és az Üllői út kereszteződése. A stabil pont a bal oldali ház. A mai napig áll. Alig változott. Ennek az aljában működik ma  (2022) a Raiffeisen BANK. (Korábban Valéria kávéház.) Automobil még nem lévén a villamosok az úttest szélén haladtak balra-előre. Ami a tömegközlekedést illeti, a lovak erejét már elkezdte fel (vagy le) váltani az elektromos energia. Itt van már a villamos is. Ám a teherszállítás még a lovak feladata. A kandeláberek itt is csodaszépek.
A villamos váró pavilon egyszerű, de legalább mindentől védett, a banditákat leszámítva...Az útburkolat kockakő. A villamos még alsószedős és szám nélküli. A telefon légvezeték is felfedezhető az egyik ház tetején. A jobb oldalon látható épület az 1868-ban alapított Gschwindt féle hatalmas szeszgyár, ahol még szénsavas és vasas vizű gyógyfürdő is működött. 
Ennek a helyén van ma a Corvin Mozi! Eme mozi ünnepelhette idén a fennállásának 100. évfordulóját. Az egyetlen mozi, ami a mai napig ugyanezen néven működik. Remélhetőleg ezen nehéz idők után is...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút, 1838-tól Braumeister Gasse (Serfőző utca), 1810-es években Szalay Gasse (Szalay utca)
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©