Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1880 táján, Kerepesi út (Rákóczi út), 8. kerület

További információk a képhez

1880 táján. Rákóczi út 1. (korábban: Kerepesi út 1.), Múzeum körút sarok. A Nemzeti Színház és a Nemzeti színház bérháza.
1840-től Nemzeti színház. Az első Nemzeti színház. Skalnitzky Antal-féle átépítés (1873–1876) után. A földszinten Szikszai Ferencz étterme a NEMZETI SZÍNHÁZHOZ.
1837. augusztus 22-én nyitották meg Pesti Magyar Színház néven. Az épületet 1913-ban lebontották. A NEMZETI SZÍNHÁZ ezután költözött, a később (1918) Blaha Lujzáról elnevezett térre. A kockakő az itt is pedáns. A Károly körút felől villamos vágányok futnak a Nagykörút felé. Vajon mi járt ott? Ekkor még a Lóvasút.
Maga a színház nem pontosan a sarkon, hanem az épület József körút felé eső részén volt. Talán az egyetlen épület a képen, ami napjainkra is megmaradt az a "Hotel Pannónia Szálloda". Erről többet itt.
Ma az itteni, azaz az első Nemzeti színháznak a helyén egy csupa-üveg irodaház található EAST-WEST BUSINESS CENTER néven. (Szép magyar név.)
A A Múzeum krt. 6-8. számú épület - a Trefort-kerti egyetemi negyed főépülete még nem létezik. Egy kiicsit később: (1880-1883-tól).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (82203), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.148, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Mihálffy László
A Nemzeti Színház nem az előtérben álló sarokház volt, hanem az utána következő. És nem 5. ker., hanem 8.
2013. október 13. 14:31